Hazelaarblad
Hazelaar = Hesilin, een oude naam voor ons dorp
Oosterhesselen
Wonen & Leven
Wonen & Leven - Wonen

Knop naar Oosterhesselen Knop naar buurten en buurtverenigingen Knop naar buurten en buurtverenigingen

Oosterhesselen

Oosterhesselen (Drents: Hesseln) is een dorp in de provincie Drenthe, gemeente Coevorden, met ongeveer 1839 inwoners (1 januari 2018). Het ligt ca. 10 km ten noorden van Coevorden en ongeveer midden tussen Emmen en Hoogeveen. Het was tot 1 januari 1998 de hoofdplaats van de zelfstandige Gemeente Oosterhesselen samen met de dorpen Gees, Geesbrug, Zwinderen en het grootste deel van Nieuwlande. Thans behoren de eerstgenoemde dorpen allemaal tot de Gemeente Coevorden. Nieuwlande werd ingedeeld bij Hoogeveen.

Het dorp is goed bereikbaar: aan de westkant loopt een provinciale weg, die enkele kilometers ten zuiden van Oosterhesselen aansluit op de rijksweg A37 en aan de noordzijde op de provinciale weg Emmen-Drachten (N381).

Kaartje

Oosterhesselen is van oorsprong een esdorp, dat vooral vanaf de jaren zestig is uitgebreid met nieuwbouwwijken. In het oude deel van het dorp zijn echter nog een aantal karakteristieke Saksische boerderijen te vinden.

Centraal in het dorp staat de Nederlandse Hervormde kerk uit de vijftiende eeuw. Opvallend is dat de kerktoren los staat van het schip. Dit is waarschijnlijk een erfenis van het krijgsgeweld aan het einde van de zestiende eeuw, toen de vesting Coevorden belegerd werd door de Spanjaarden.

Oosterhesselen heeft als relatief bescheiden dorp een groot aantal voorzieningen, waaronder een bibliotheek, een sporthal en sportvelden, een openbare basisschool en een streekvestiging van een openbare middelbare school uit Emmen, twee supermarkten, een postagentschap en diverse winkels en horecagelegenheden.

Ten oosten van het dorp ligt havezate "De Klencke", een adellijk landhuis uit de zeventiende eeuw met enkele boerderijen en een groot bijbehorend landgoed. Dit bestaat uit bossen, een aanzienlijk heideveld, enkele essen en de groenlanden langs het Drostendiep. Het gebied werd in 1961 door de laatste bewoonster van het landhuis, mevrouw Goddard-van der Wijck, nagelaten aan Natuurmonumenten, waar het sindsdien bij in eigendom en beheer is.

De marke van Oosterhesselen kenmerkt zich verder door essen en groenlanden en wordt aan de zuidkant doorsneden door de Verlengde Hoogeveensevaart. In het landbouwgebied ten zuiden van het dorp is het 'hunnenkerkhof' te vinden, een prehistorisch grafveld. Aan de oostrand van het dorp ligt een klein wandelbos.

Een visuele indruk van Oosterhesselen kunt u krijgen op de fotosite van Marcel Rensink: www.fotorensink.nl

Knop naar top

De buurten en buurtverenigingen van Oosterhesselen.

Knop naar Bergakkers Knop naar Edderveen Knop naar 't Ende/Middendorp
Knop naar Het Klooster Knop naar Oosterhesselerbrug Knop naar P.S.W.
  Knop naar Welvelde  

Buurtvereniging De Bergakkers
Voorzitter: T. Koopman
e-mail:

Buurtvereniging de Bergakkers is een leuke buurt met een gemengde samenstelling van oudere bewoners maar ook jonge gezinnen. Onze buurt beschikt zowel over koop- als huurhuizen in een mooie groene bosrijke omgeving.
In onze buurt vindt u een prachtig dierenpark waar hertjes, geitjes en andere dieren voor een hoop vertier zorgen. Ook grenst onze buurt aan natuurgebied de Klencke waar u heerlijk kunt genieten van de mooie natuur.

Wij hebben een actief buurtbestuur dat het hele jaar door tal van activiteiten organiseert. Je kunt hierbij denken aan een fietstocht, klootschieten, kaartavonden, een kindermiddag en een gezellige buurtbarbeque.
Knop naar top

Buurtvereniging Edderveen
Secretaris: J. Bouwma
Boonakker 19, 7861 AV  Oosterhesselen
telefoon: (0524) 58 13 77
e-mail:
website: www.edderveen.nl

Edderveen is de jongste buurt van Oosterhesselen. De naam verwijst naar de vroegere gronden rondom het dorp. Opgebouwd vanaf 1996, zijn in 2004 de laatste woningen van de in totaal ongeveer 80 opgeleverd. Gelegen aan de noordoost-rand van Oosterhesselen, in de nabijheid van scholen, kinderopvang, winkels, sporthal en tennisbanen, is een zeer aantrekkelijke wijk ontstaan, met uitzicht op de landerijen, bossen en heide rondom De Klencke.

De ruime kavels, de grote diversiteit aan woningen, de groene beplanting en de mooie vijver geven Edderveen een unieke uitstraling. Modern en toch uitstekend passend binnen het historische Oosterhesselen.

De bewonerssamenstelling is gemêleerd te noemen: Naast bewoners afkomstig uit Oosterhesselen en directe omgeving heeft Edderveen mensen van elders aangetrokken. Naast jonge gezinnen en oudere werkenden zijn er gepensioneerden neergestreken. Mede hierdoor is er sprake van een gezonde mix van jong en oud in Edderveen.

Al in 1999 is de Buurtvereniging Edderveen opgericht. Deze actieve club, waarvan ca. 80% van de bewoners lid is, organiseert diverse activiteiten voor haar leden. Denk hierbij aan de traditionele barbecue, nieuwjaarsborrel en het paaseieren zoeken en schilderen voor kinderen, maar ook aan andere incidentele activiteiten zoals klootschieten, bos-/herfstwandeling, etc.. Ook verzorgt de vereniging de coördinerende rol voor de hele buurt voor activiteiten van de Stichting Volksvermaken en Plaatselijk Belang.

Knop naar top

Buurtvereniging 't Ende/Middendorp
Secretaris: Jenny Christoffers
Burg. De Kockstraat 6, 7861 AD  Oosterhesselen

Buurtvereniging 't Klooster
Voorzitter: Carla Wassen
Edveensweg 18, 7861 AN  Oosterhesselen
telefoon: 06-46 17 75 99
website: www.bvklooster.nl

Buurtvereniging Oosterhesselerbrug
Secretaris: I. de Roo
Grevenberg 3, 7754 RH  Wachtum
telefoon: (0524) 58 17 56

Buurtvereniging P.S.W.
Voorzitter: A. Habing
Burg. De Kockstraat 70, 7861 AE  Oosterhesselen
telefoon: (0524) 58 17 32

Buurtvereniging Welvelde
Voorzitter: G. van der Scheer
e-mail: website: http://www.welvelde.nl

Knop naar top