Hazelaarblad
Hazelaar = Hesilin, een oude naam voor ons dorp
Oosterhesselen
Toerisme & Recreatie
Toerisme & Recreatie - Algemeen

Toeristische Informatie - Stichting ToReCo
Toerist Info Coevorden - Haven 4, 7741 JV  Coevorden, telefoon: (0524) 52 51 50.
Toerist Info Gees - Dorpsstraat 47, 7863 PB  Gees, telefoon: (0524) 58 17 04.
Toerist Info Sleen - Bannerschultestraat 11/A, 7841 AC  Sleen, telefoon: (0591) 36 22 82.
Toerist Info Aalden - Aelderstraat 21/A, 7854 RN  Aalden, telefoon: (0591) 37 22 99.
Folderpunt Dalen - Drogisterij Annico - De Waag 21-23, 7751 GW  Dalen,
telefoon: (0524) 52 51 50.

Websites: www.drenthe.nl
 www.drentslandschap.nl
 www.recreatieschapdrenthe.nl
 Toreco


Toerisme en Recreatie
De woorden toerist en toerisme werden door de Volkenbond in 1937 voor het eerst gebruikt voor mensen die voor meer dan vierentwintig uur naar het buitenland gingen. Het verschijnsel toerisme is echter veel ouder.
Koning George III van Engeland wordt wel als de eerste toerist gezien, hij maakte regelmatig uitstapjes naar de kustplaats Weymouth wanneer zijn gezondheid te wensen over liet.
In de bijbel zou het bezoek van de koningin van Sheba aan koning Salomo als toerisme kunnen worden beschouwd.

Toerisme, zoals alle vormen van economische activiteit, ontstaat wanneer aan een aantal essentiële voorwaarden kan worden voldaan. Er worden in het algemeen drie essentiële voorwaarden onderkend:

In de 18e eeuw werd het mode voor jonge aristocraten om een Europese toer te maken, met name naar cultureel belangwekkende gebieden als Rome, Toscane, Florence, Napels en soms Griekenland. Dit ter afronding van hun ontwikkeling.
In de 19e eeuw ontwikkelt zich het verschijnsel van het gezondheidstoerisme. Welgestelden (deels aristocratisch, deels industrieel) ontvluchten de door de opkomende industrieŽn ongezonde steden en zochten herstel in bergen, bij mineraalbronnen of aan zee.
Pas aan het einde van de 20ste eeuw werd in Europa op grote schaal voldaan aan de genoemde 3 factoren. Wij hadden het geld, de tijd en de mogelijkheden om er uit te gaan.

Het zal duidelijk zijn, dat niet alleen de accommodatie van belang is voor de ontwikkeling van het toerisme, maar vooral ook wat een gebied te bieden heeft aan de toerist.
Drenthe in het algemeen en Oosterhesselen in het bijzonder is aantrekkelijk door de ruste en de stilte van de omringende natuur. Velen komen naar dit deel van ons land om te wandelen of te fietsen. Drenthe heeft méér dan 1.400 km aan fietspaden!