Hazelaarblad
Hazelaar = Hesilin, een oude naam voor ons dorp
Oosterhesselen
Van vroeger tot nu
Van vroeger tot nu - Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog

Cornelis de KockIn de Tweede Wereldoorlog speelden het bestuur en de ambtenaren van de Gemeente Oosterhesselen een belangrijke rol in het verzet.
Burgemeester Cornelis de Kock gaf leiding aan het Gemeentebestuur, dat probeerde zoveel mogelijk mensen uit handen van de Nazi's te houden. In de zomer van 1944 werd De Kock door de SS opgepakt en zogenaamd voor verhoor meegenomen naar Assen, maar even later tussen Meppen en Aalden (ten noorden van Oosterhesselen) op straat doodgeschoten. De belangrijkste straat van het dorp werd na de oorlog omgedoopt tot Burgemeester De Kockstraat.

Johannes PostWethouder Johannes Post van Oosterhesselen hielp vele joden onderduiken en was ook betrokken bij verzetsacties in het westen van het land. Post werd geboren in Hollandscheveld op 4 oktober 1904 en gefusilleerd in Overveen op 16 juli 1944. Hij was landbouwer in het dorp Nieuwlande en wethouder in de Gemeente Oosterhesselen. Al gauw na het uitbreken van de oorlog ging hij in het verzet. Zijn twee jaar oudere broer Marinus, die in Kampen woonde, deed met hem mee. Samen werkten ze ondermeer in Rijnsburg waar hun broer Henk Post predikant was.

Johannes Post zorgde ervoor dat in zijn dorp veel joden uit West-Nederland konden onderduiken. Het dorp Nieuwlande kreeg de Yad Vashem onderscheiding van de staat Israël als dank en erkenning voor deze hulp. Ook was Post betrokken bij overvallen door het hele land, waaronder een overval op een politiebureau aan de Archimedesstraat in Den Haag, waarbij vele revolvers en officiële documenten werden buitgemaakt. Hij pleegde sabotage en vervalsingen en werkte voor het illegale blad Trouw. In de loop van 1943 werd Johannes Post lid van de top van de Landelijke Knokploegen.
Op 16 juli 1943 werd hij gearresteerd, samen met zijn Joodse koerierster Thea, maar met hulp van een agent kon hij ontsnappen. Na een mislukte overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans te Amsterdam op 14 juli 1944 - een plan dat werd verraden door Jan Boogaard - werd Post opnieuw gearresteerd. Twee dagen later werd hij in de duinen van Overveen gefusilleerd. Na de oorlog werd zijn lichaam herbegraven op de erebegraafplaats aldaar in vak 26.

Johannes Post is na de oorlog zeer bekend geworden. In Havelte is een militaire kazerne naar hem vernoemd, in Rijsoord een museum, in Zwinderen en Leiden een brug en in tenminste 29 Nederlandse plaatsen is een straat naar hem vernoemd: onder andere in: Aerdenhout, Amsterdam, Best, Breukelen, Darp, Doetinchem, Gouda, Heemskerk, Heerjansdam, Hoogeveen, Hoogvliet, Hoorn, Leiden, Leidschendam, Middelburg, Midden-Beemster, Montfoort, Nagele, Nieuwlande, Oss, Oud-Beijerland, Rijnsburg, Soest, Steenwijkerwold, Tollebeek, Vlaardingen, Waddinxveen, Zeist en Zwijndrecht.
De Drentse auteur Anne de Vries heeft een levensroman over hem geschreven. In 1946 werd aan Johannes Post postuum het Verzetskruis toegekend.